venerdì, aprile 27, 2007

Un ordre nou, encara


Avui fa 70 anys va morir Antonio Gramsci. Gramsci és encara el marxista més lúcid. Va ser capaç de llegir el món des de la presó. Va veure a venir el doctrinarisme i sectarisme de Moscú, dècades abans que la resta. El marxista que millor ha percebut les relacions entre l'estructura i les idees, i el paper d'aquestes últimes en el camp de la política i la societat. El nexe més fort entre l'esquerra transformadora del present i del futur i la tradició marxiana. La manera que ens queda de ser el que som i ser d'aquest món.

Llegir els seus textos és un exercici polític i intel·lectual excepcional. Però per intuir les condicions en les que va desenvolupar la seva activitat, àmplia i profunda, cal llegir també les seves cartes a Julia, Delio i Tanja. I llavors Antonio Gramsci es converteix en mite.

venerdì, aprile 20, 2007

A destra non si andrà


Alguns estan apunt de fer el que no haguessin hagut de fer mai, però porten dues dècades fent. Ja no eren dels nostres.

Aquí, un text tret de Liberazione:

Fassino, progetto senz'anima il Piddì sarà "americano"
Antonella MarroneFirenze nostra inviataUn'ora e 45. Una relazione lunga, serena. In perfetto stile "comunista" (ci si passi il termine desueto): come in tutti i congressi - dal nazionale a quello di sezione - si parte dalle questioni internazionali, si passa per quelle nazionali, poi i problemi del paese e infine il tema del congresso. Una garanzia anche per chi cerca di non restare ancorato al passato, una contraddizione per chi cerca il nuovo. Soprattutto se si riferisce, come Fassino ha fatto, al linguaggio. Nuovo: il termime usato spessissimo durante la relazione. «Un pensiero nuovo per un secolo nuovo, e non perché quello che abbiamo fatto ieri fosse sbagliato», ha detto. Nuove sfide contemporanee aggrappate ai valori storici: libertà, uguaglianza, solidarietà, insieme a nuove cittadinanze, multiculturalismo, diritti globali. «Non siamo un partito moderato, né centrista», ha detto il segretario (per la terza volta, confermato) dei Ds. Infatti. Il Pd si caratterizza per essere il partito del "buon senso" quello che piace a tutti, per quelli che "così va il mondo" e bisogna solo guidarlo un po'. Per quelli che volevano "governare" il capitalismo, ma non ci sono riusciti, per quelli che non sanno niente di capitalismo e però vogliono che chi sbaglia paga. Per quelli che nelle nostre città non si vive più, per quelli che le donne sono uguali agli uomini però c'è sempre la famiglia a cui pensare. Per quelli che pensano che democratico vuol dire solo buono e tollerante. Il Pd è il partito del buon senso.

martedì, aprile 17, 2007

Cos a cos


A QDS ens van les marranades. El cos a cos. També amb els adversaris. Ens encanta la pre-campanya d'icv a Barcelona. I no, no l'hem dissenyada nosaltres.

mercoledì, aprile 04, 2007

dos vídeos i vacances


QDS està de vacances.


Aquí, dos vídeos per riure una estona. Un vídeo i un altre vídeo.